Xarxaprod, Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya, comunica el seu malestar davant les informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre Faber (Olot) com a única i primera residència d’escriptors a Catalunya.
Catalunya és una terra fèrtil. Mostra d'això és la gran quantitat d'espais plurals que des de fa anys dediquen els seus esforços a oferir recursos a creadors per tal que puguin dur a terme els seus projectes de residència. Actualment Xarxaprod, xarxa que vetlla per visibilitzar i defensar els interessos d'aquests espais, compta amb 24 espais membres, la majoria d’ells amb programes de residència per a artistes i molts d’ells per a escriptors. A banda d’aquests espais que hem creat i sostenim Xarxaprod detectem a partir del treball de mapatge professional que la Xarxa realitza actualment amb la col·laboració amb el CoNCA, que actualment, a Catalunya, hi ha molts altres espais que acullen artistes en residencia de totes les disciplines.
Sempre serà motiu d'alegria veure néixer un espai nou que, igual que tots nosaltres, facilita la mobilitat dels artistes i contribueix a la internacionalització de Catalunya. Ens preocupa, però, que el naixement es comuniqui d’esquena a l’entorn on l’espai s’ha de desenvolupar i amb el qual se suposa que establirem aviat llaços de complicitat.
Faber és una bona notícia, però ens hauria agradat que no es presentés a la ciutadania com l’única iniciativa d’aquestes característiques. Faber tampoc és la primera residència d'escriptors. Arreu del país trobareu molts exemples d'iniciatives similars, algunes veteranes (de més de 20 anys) que han acollit i obert les seves portes als creadors literaris de tot el món.
El Centre d'Art i Natura (Farrera), Jiwar (Barcelona), Can Serrat (El Bruc), Nau Côclea (Camallera), T Art Centre (St. Antoni de Vilamajor) són només alguns dels noms entre molts, que amb molt esforç, escassos recursos econòmics i poca visibilitat promouen el treball de creadors enriquint el sector cultural.
Nosaltres dediquem una part dels nostres esforços a visibilitzar i a donar a conèixer el nostre treball i el dels artistes que resideixen i creen als nostres espais i en el context dels nostres projectes.
Voldríem sentir-nos acompanyats per qui hauria de ser el nostre soci més fidel, l’Administració de Catalunya. I també per qui sabem que vol, i no sempre aconsegueix, saber i fer saber de nosaltres: els mitjans de comunicació.
Barcelona, 29 de setembre de 2016
ACVic - Centre d’Arts Contemporànies, BaumannLab, Bòlit, Cal Gras - Residència d’artistes, Can Serrat, Centre de Recerca i Creació Casamarles, Centre d’Art i Natura, Concèntrica – Espai d’Art Moritz, Espai Barra de Ferro – Eina, Experimentem amb l’Art, Hangar, Homesession, Idensitat, Jiwar Creació i Societat, La Escocesa, L’Estruch, La Xina A.R.T, Nau Ivanow, Nau Côclea, Roca Umbert, TallerBDN, T Art Centre - Cal Cabrit.